Book en avtale

Hva betyr søvn for din helse - og i tillegg en lydfil for hjelp til å komme igang med endring...

bedre søvn bekymringer får ikke sove mental trening rem-søvn stress søvn søvnhelse Sep 28, 2023
InZight Holding AS
Hva betyr søvn for din helse - og i tillegg en lydfil for hjelp til å komme igang med endring...
3:52
 

Fysisk helse:

Søvn spiller en nøkkelrolle i å opprettholde fysisk helse. Under søvnen går kroppen gjennom ulike faser som er viktige for reparasjon og vekst av vev, muskler og ben. Søvnmangel kan svekke immunforsvaret, øke risikoen for betennelsestilstander og kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdom og overvekt.

Mentalt velvære:

Søvn påvirker vår mentale helse betydelig. Under drømmefasen (REM-søvn) bearbeider hjernen følelser og minner. Riktig mengde søvn bidrar til bedre konsentrasjon, læringsevne, og emosjonell stabilitet. Søvnmangel kan føre til humørsvingninger, angst og depresjon.

Søvnfasene:

Søvn består av ulike faser som gjentar seg i sykluser gjennom natten. De viktigste fasene er non-REM-søvn og REM-søvn. Non-REM-søvn er delt inn i tre stadier: lett søvn, dyp søvn, og dypere dyp søvn. Hver av disse fasene har spesifikke funksjoner, for eksempel kroppens reparasjonsprosesser i dyp søvn og kognitive prosesser i REM-søvn. Å gjennomgå alle disse fasene er avgjørende for å føle seg uthvilt og oppnå fordelene av søvn.

Minne og læring:

Søvn spiller en viktig rolle i konsolidering av minner og læring. Under REM-søvn organiseres og lagres informasjon fra dagens hendelser. God søvn hjelper deg med å huske og bearbeide kunnskap mer effektivt.

Restitusjon:

Søvn gir kroppen muligheten til å komme seg etter dagens påkjenninger. Dette inkluderer muskelrestitusjon, fjerning av giftstoffer og reparasjon av skadet vev. Søvnmangel kan føre til langsiktige helseproblemer.

Energiforvaltning:

Søvn påvirker også vårt energinivå og våkenhet i løpet av dagen. God søvn gir deg den nødvendige energien til å være produktiv, kreativ og engasjert i daglige aktiviteter.

For å ivareta god helse og liv til dagene, er det avgjørende å prioritere søvn av god kvalitet. Dette inkluderer å opprettholde en jevn søvnplan, skape et komfortabelt søvnmiljø, og unngå faktorer som kan forstyrre søvnen, som koffein og skjermtid før sengetid. Å forstå betydningen av søvn og søvnfasene kan hjelpe deg med å ta de nødvendige skrittene for å oppnå en sunn søvnrytme og dermed forbedre både fysisk og mental helse.

Jeg har selv erfart hva det vil si å miste søvnen - og hva det innebar. Det er noe jeg vi si mer om i et senere innlegg. Inntil da ta vare på deg selv og kom i gang med gode rutiner på overstående og bruk gjerne mine eller andre gode lydfiler til dette formål.

Trenger du hjelp til å komme i gang med en endringsreise selv - og usikker på hvordan? Bestill et digitalt Coachingmøte hvor vi stemmer av og setter standarden for dette. 

Bestill en digital Coachingavtale her

Hold kontakten med oss og få nyheter og innsikter rett i din e-post!

Vi hater SPAM. Vi vil aldri selge informasjon om deg - uansett grunn.